Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelu 31.10. klo 13:45-14:45: “Kuinka luotettavia ovat terveyden ja hyvinvoinnin psykologian tutkimustulokset?”

Keskustelijat: Jari Lipsanen, Jan-Erik Lönnqvist, Jaakko Kuorikoski, Sointu Leikas, Martin Hagger (keskustelussa skype, esitys nauhoitetaan etukäteen)
Moderaattori: Hanna Konttinen

Viime vuosina terveyden ja hyvinvoinnin psykologiassa on puhuttu yhdestä asiasta enemmän kuin mistään muusta – tutkimuksen luotettavuudesta ja niin kutsutusta replikaatiokriisistä. Tähän keskusteluun johtaneita tekijöitä on ollut ainakin kolme: (1) merkittävien tutkijoiden kiinnijääminen tutkimustulosten väärentämisestä, (2) havainnot kyseenalaisista tavoista käyttää tutkimusmenetelmiä ja (3) laajat tutkimukset, jotka ovat osoittaneet, että psykologisten tutkimusten tulokset ovat huonosti toistettavissa. Tässä paneelikeskustelussa keskustelemme replikaatiokriisin tämän hetkisestä tilanteesta ja miten yllä mainitut tekijät vaikuttavat siihen, kuinka luotettavina terveyden ja hyvinvoinnin tutkimusten tuloksia voidaan pitää. Replikaatiotutkimuksiin osallistunut professori Martin Hagger (Curtin University ja Jyväskylän yliopisto) alustaa aihetta esityksellään ”Replication issues in psychology with the ego-depletion analysis as an example”.